Olomouckému kraji bude vládnout vítězné ANO s koalicí SPD, Trikolory, PRO a Svobodných

Koalice v Olomouckém kraji je upečena, hejtmanem bude lídr hnutí ANO Ladislav Okleštěk. Vítězné ANO utvoří koalici, která bude mít v 55členném zastupitelstvu většinu 31 hlasů s národně-konzervativními subjekty SPD, Trikolorou, PRO a Svobodnými, jež šly do voleb pod jednou kandidátkou.

Tato koalice vedená místopředsedou SPD Radimem Fialou získala v krajských volbách o minulém víkendu 9,27 procenta a pět křesel. Hnutí ANO jich má 26 – což je odraz 40,42 procenta.

ANO bylo v předešlém funkčním období v Zastupitelstvu Olomouckého kraje v opozici. Ačkoli vyhrálo volby, v radě zasedli Piráti a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. Nyní budou v opozici Starostové pro Olomoucký kraj, kteří ve volbách skončili na pomyslné pásce druzí, dále třetí Spojenci24 s vámi, Občanská demokratická strana a koalice STAČILO!

ANO letos vyhrálo krajské volby v deseti ze třinácti krajů, navíc ovládlo i volby do Senátu, kde získalo osm křesel. Navázalo tak na triumf z červnových voleb do Evropského parlamentu, v nichž zvítězilo ziskem sedmi křesel z jednadvaceti.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy