Druhé kolo senátních voleb začalo. Občané vybírají ze 44 kandidátů

AKTUALIZUJEME

Ve 14 hodin se dnes otevřely volební místnosti ve 22 senátních obvodech, kde občané ve druhém kole rozhodují o definitivní podobě horní parlamentní komory. Pět senátorů již bylo zvoleno před týdnem v prvním kole, které se konalo souběžně s volbami do krajských zastupitelstev.

O uplynulém víkendu byli zvoleni dva zástupci ANO – starosta Ostravy-Jih Martin Bednář, někdejší hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, dále pak dlouholetý starosta Bohumína Jiří Vícha (SOCDEM) a vsetínský starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL), a také někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer, který má širokou podporu vládnoucí koalice. Ti všichni získali před týdnem nad 50 procent hlasů.

Nejvíce želízek v ohni má pro druhé kolo hnutí ANO, v jehož »barvách« postoupilo do druhého kola hned 19 kandidátů. ODS má devět adeptů, hnutí STAN pět, KDU-ČSL a TOP 09 svorně po dvou. Všechny další strany a hnutí už se mohou radovat jen jednou. Mezi jejich adepty jsou mj. i předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta na Břeclavsku, kandidát KSČM Jaroslav Komínek na Chomutovsku či kandidát SPD a Trikolory Pavel Dopita na Prostějovsku.

Šlachta volil v Pohořelicích jako jeden z prvních a na svůj Facebook napsal: »Tak já už mám odvoleno. Nezapomeňte, že teď jde o všechno!« uvedl s tím, že jde o hlas, který bude slyšet.

Výzvy voličům zaznívají na sociálních sítích i od mnoha politiků, kteří sami nekandidují. »I když mediální zájem značně opadl, tak budeme vybírat 1/4 Senátu. 22 míst připadne buď opozici a zkomplikuje život pětidemolici (či zanedlouho čtyřdemolici) na poslední rok, kdy nám bude škodit, nebo se na volby vykašleme a budeme pak nadávat u piva nebo u televize,« napsala odpoledne například předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Spojení protivládních stran akcentoval i předseda PRO Jindřich Rajchl. »Pokud chceme proti 5K uspět musíme zahodit staré spory a křivdy a umět zatáhnout za jeden provaz zejména ve chvíli, kdy se láme chleba. Včera v Prostějově byli Pavla Dopitu (SPD) do 2. kola senátních voleb podpořit Tomio Okamura, Radim Fiala, já za PRO i Vidlák za Stačilo!. A v pondělí jsme pro změnu byli v Chomutově za Jaroslavem Komínkem s kandidátem Trikolory Jiřím Smetanou, s Jardou Foldynou a za PRO opět moje maličkost. Samozřejmě podporuji i všechny kandidáty ANO, kteří jdou ve 2. kole do souboje s kandidáty pětikoalice. Zejména pak Jana Schillera na Teplicku. Moc bych si přál, aby se dnes a zítra všichni voliči PRO, SPD, ANO a Stačilo! sešli u volebních uren a vypráskali pětikoalici ze Senátu. Vidíte, že my se spojit dokázali. Dáte to i vy?« napsal na Facebooku Rajchl a připojil mj. fotografii z Chomutovska.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš apeloval na voliče, aby dali hlas jeho hnutí. »Přijďte prosím také k druhému kolu senátních voleb a podpořte kandidáty našeho hnutí. Jedině oni budou hájit vaše zájmy a postaví se proti asociálním krokům Fialovy vlády,« napsal na Facebooku Babiš.

Účast nicméně zatím není nikterak vysoká, což je pro finále senátních voleb typické. Před šesti lety přišlo do druhého kola v obvodech, v nichž se volí i letos, hlasovat průměrně 16,5 procenta voličů.

Volby do Senátu České republiky se od roku 1996 konají každé dva roky a pokaždé se při nich vymění třetina z 81 senátorů. Termín vyhlašuje prezident na základě zákona o volbách do Parlamentu České republiky. Volí se dvoukolově, ve druhém se utkají proti sobě dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů z kola prvního.

Obálky dostávají tentokrát občané přímo ve volebních místnostech, kam mohou dnes zavítat až do jejich uzavření ve 22 hodin. Zítra se volí od 8 do 14 hodin. Výsledky by měly být známy už poměrně záhy odpoledne.

(pk)

FOTO – Facebook

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy