Co dělat s potravinami, pokud byl váš domov zasažen záplavovou vodou?

Aby se lidé vyhnuli nevolnosti, zažívacím problémům nebo závažnějšímu infekčnímu onemocnění ze záplavovou vodou kontaminovaných potravin či nápojů, vydal Státní zdravotní ústav (SZÚ) několik doporučení. Přetiskujeme je v plném znění.

  • Nejezte žádné potraviny, které byly zasaženy nebo pokryty záplavovou vodou nebo odpadními vodami, za bezpečné nelze považovat ani zaplavené hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření, hermetičnost v domácích podmínkách nelze jednoduše ověřit. 
  • Zlikvidujte všechny potraviny a nápoje, které nejsou v uzavřených vodotěsných obalech.
  • Zlikvidujte potraviny v obalech se šroubovacími uzávěry, zacvakávacími víčky, vytahovacími víčky, zmačkanými nebo kovovými uzávěry, domácí konzervy a jakékoli propustné obaly – z hlediska materiálu obalu nemusí být totiž zcela vodotěsné.
  • Zlikvidujte všechny potraviny v porézních nebo poškozených obalech, včetně promáčknutých/zdeformovaných/odřených konzerv.
  • Mějte na paměti, že i potraviny, které nepřišly do přímého styku se záplavovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
  • Můžete si ponechat potraviny, které nebyly pod záplavovou vodou a jsou ve voděodolných obalech, včetně nepoškozených kovových plechovek, uzavřených plastových nádob a sáčků, obaly typu tetrapak – před uskladněním/otevřením obal omyjte zvenčí, abyste zabránili šíření kontaminace.
  • Nepřipravujte potraviny přímo na pracovních plochách, pokud jsou oprýskané nebo popraskané.  Vyhoďte oprýskané nebo popraskané nádobí, v jeho prasklinách se mohou množit bakterie a způsobit vám onemocnění.
  • Vyhoďte dřevěná prkénka na krájení a dřevěné vařečky či lžíce, pokud přišly do styku se záplavovou vodou, protože mohou absorbovat kontaminovanou vodu.
  • Vyčistěte a vydezinfikujte vnitřek skříněk na potraviny.
  • Nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše chladnička správně funguje.
  • Doporučujeme zlikvidovat všechny potraviny v chladničce nebo mrazničce, pokud se spotřebiče dostaly do kontaktu se záplavovou vodou.
  • Vyvarujte se konzumace potravin, u nichž došlo k senzorickým změnám, zejména v chuti, vůni a barvě.
  • Potraviny určené k likvidaci vhazujte do označených  kontejnerů vyčleněných  pro shromažďování  nepouživatelných potravin.

(za)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy