Pardubický kraj: v koalici bude i ANO, hejtmanem zůstane Netolický

V Pardubickém kraji vznikne nová koalice, v níž bude kromě stávajících subjektů 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS také vítězné hnutí ANO. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

»Jednali jsme poměrně dlouho. Kompromisy byly maximální ze všech stran. Není jednoduché dojednat variantu, která odpovídá výsledku voleb. Takto vytvoříme poměrně stabilní koalici vzhledem k úkolům, které nás v Pardubickém kraji čekají. Pozvali jsme vítěze voleb a dohodli čtyřkoalici,« uvedl v nahrávce pro média Netolický.

»Rozhodnutí je jednoznačné. Koalice zastupuje celkem 104 tisíc voličů, což je dominantní většina. Vzhledem ke zodpovědnosti, kterou máme, bylo potřeba vytvořit co nejstabilnější uskupení, Je to opravdu těžký kompromis ze všech stran,« dodal Netolický.

Jeho uskupení 3PK získalo v 45členném zastupitelstvu 11 mandátů a skončilo druhé. Spolu s třetí Koalicí pro Pardubický kraj (6 mandátů), v níž byli většinově zvoleni členové KDU-ČSL, a ODS, která kandidovala spolu s TOP 09 (5 mandátů), by Netolický a spol. nezískali většinu. Proto nyní přizvali i vítěze voleb – hnutí ANO, jež disponuje 15 zastupiteli.

»Do jednání jsme šli s tím, že stojíme o post hejtmana. Ale jednání byla těžká a pro hnutí ANO zvítězila varianta podílet se na řízení kraje než mít post, byť hejtmana. Přenecháváme ho 3PK,« uvedl krajský lídr ANO Dušan Salfický.

Shoda je na složení rady, kdy tři radní bude mít 3PK, dva hnutí ANO, dva ODS s TOP 09 a dva Koalice pro Pardubický kraj.

V opozici zůstane hnutí STAN, které skončilo ve volbách páté a má tři mandáty, dále STAČILO!, jejímiž třemi zastupiteli jsou členové KSČM, a strana PRO, která má dva mandáty díky koalici s SPD a Trikolorou.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy