Hnutí ANO vítězem voleb, vedení Pirátů dalo své funkce k dispozici

AKTUALIZUJEME

Vítězem víkendových voleb se stalo hnutí ANO. Ačkoli ještě není sečteno všech 100 procent okrsků, v krajských volbách získá celorepublikově přes 35 procent hlasů, což je více než jedna třetina! Navíc má již po dnešku dva nové senátory a do druhého kola voleb do horní komory postoupilo dalších 21 kandidátů ANO. Katastrofou skončily volby pro Piráty.

ANO ovládlo volby v deseti krajích. V Jihočeském suverénně triumfovala ODS, v Jihomoravském zase koalice SPOLU, kterou s občanskými demokraty tvoří KDU-ČSL a TOP 09. Těsný souboj svedlo ANO v Libereckém kraji se Starosty pro Liberecký kraj a ve finále skončilo na druhém místě.

»Vypadá to dobře. Hlavně Karel je bůh. Pro nás jsou střední Čechy hrozně důležité,« řekl po příchodu do volebního štábu předseda ANO Andrej Babiš. Zmínil tím místopředsedu hnutí Karla Havlíčka, který ze 70. místa na kandidátce ve Středočeském kraji přeskákal všechny před sebou. »Lidé vnímají, co se v této zemi děje, že obrala všechny lidi o peníze. Za tři roky nic neudělali, jen prodávají naši práci. Nemají nic konkrétního,« dodal Babiš. »Byla by krása, kdybychom to zopakovali příští rok,« nasměroval Babiš myšlenky k parlamentním volbám 2025.

Na podvečerní tiskové konferenci už Babiš věděl, že ve Středočeském kraji získá většinu jednoho mandátu pravděpodobná koalice STAN a SPOLU. »Pravděpodobně zase skončíme v opozici, ale chci občanům vzkázat, že nejdůležitější volby nás čekají za rok. Jedině ve vládě může hnutí ANO zase pomáhat lidem a vrátit Českou republiku do situace, kterou jsme předali v roce 2021 vládě, která za tři roky bohužel nemá žádné výsledky a jen ničí naši zemi,« řekl Babiš novinářům. »Jsme rádi, že jsme vyhráli. Zaznamenali jsme obrovský nárůst hlasů v porovnání s rokem 2020, i když účast byla nižší. Vypadá to, že získáme až o 113 mandátů navíc, máme radost i ze Senátu, kde se nám dlouhodobě nedařilo,« uvedl šéf ANO.

»Hnutí ANO vyhrálo, navíc s ohledem na to, kdo se dostal do zastupitelstev, posílilo svůj koaliční potenciál. Nemám z oho žádnou radost, ale je to fakt. Sluší se mu k jasnému vítězství pogratulovat,« uznal premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Evidentní je, že v Moravskoslezském a Karlovarském kraji získá ANO pohodlnou většinu a ani nebude potřebovat koaličního partnera. Právě naopak je to v Jihočeském kraji, kde může vládnout samotná Občanská demokratická strana. Na jižní Moravě se zase rýsuje koalice SPOLU s hnutím STAN, což již naznačil i hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který bude s pravděpodobností hraničící s jistotou nadále pokračovat ve své funkci.

Z protivládních stran a hnutí v krajích zcela propadla Přísaha, jež nezíská jediný mandát. Radost tak může mít jen její předseda Robert Šlachta, který vyhrál první kolo voleb do Senátu na Břeclavsku. »To je pro mě jen slabá útěcha. Jsem předseda hnutí a víc mě zajímá jeho výsledek. Netěší mě a mrzí mě a musíme se zamyslet co dál. Je to o známých lidech a navíc konec kampaně byl jen o povodni,« uvedl Šlachta.

Naopak koalice STAČILO! v čele s komunisty navýší počty svých zastupitelů – získala 40 mandátů v 11 krajích. Navíc kandidát KSČM, SOCDEM a ČSNS Jaroslav Komínek vyhrál první kolo senátních voleb na Chomutovsku, v tom druhém vyzve Přemysla Rabase (SEN 21), obhajujícího svůj mandát. »Děkujeme všem, kdo dali svůj hlas levicovým kandidátům koalice STAČILO! a pomohli tak oslabit vládní strany v krajích. Příští zastávka Poslanecká sněmovna 2025!« uvedla KSČM na svém Facebooku. Zajímavostí je situace v jihočeském zastupitelstvu, kde napodobil středočeské skákání Karla Havlíčka expředseda strany Vojtěch Filip. Ten se dostal na druhé místo ze šestnáctého z 1194 preferenčními hlasy, víc už jich získala jen lídryně, lékařka ze Soběslavi Kateřina Jirousová (1319), celkem tak bude STAČILO! zastupovat kvarteto zástupců. Naopak v bitvě o Senát Filip neuspěl.

Hnutí SPD a jeho koaliční partneři na národně-konzervativní scéně se dostali do zastupitelstev hned ve 12 krajích. Největší zisk mají v Ústeckém kraji, kde mají přes 10 procent. »SPD roste, rádi bychom se účastnili toho, aby se zlepšoval život lidí. Ať budeme v koalici, nebo v opozici, vždy budeme rádi spolupracovat,« řekl šéf SPD Tomio Okamura, jehož hnutí již nyní jedná o koalici v Olomouckém kraji s vítězem voleb ANO.

Překvapením je, jak lidé kroužkovali zástupce strany PRO Jindřicha Rajchla. Ten to akcentoval i ve svém příspěvku na Facebooku. »Chtěl bych vám všem moc poděkovat za podporu v krajských volbách. Naše strana PRO bude mít nově 6 či 7 krajských zastupitelů, co je excelentní výsledek. Stejnou radost mám ale i z toho, že jsme přispěli svým dílem k tomu, že národně-konzervativní koalice s SPD, Trikolorou a Svobodnými navýšila počet svých mandátů a nově bude mít své zástupce v 12 z 13 krajů. Což je naprosto zásadní posun na naší politické scéně. Mám z tohoto výsledku obrovskou radost a děkuji každému jednomu z vás za každý jeden hlas,« napsal Rajchl.

Do krajských voleb bylo napříč republikou podáno celkem 183 kandidátních listin, což je o 24 méně než ve volbách v roce 2020. V Senátu se ucházelo o mandát 169 kandidátů, tedy mnohem méně, než tomu na stejných místech bylo před šesti lety. Tehdy mohli občané vybírat z 236 adeptů.

Zdroj: ČSÚ, ČT

Křeslo v Senátu na Praze 12 obhájil diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer, nominovaný TOP 09. Již v prvním kole získal 53,63 procenta a jasně porazil všechny vyzyvatele. K témuž došlo také ve Vsetíně, kde kraloval exministr Jiří Čunek (KDU-ČSL), jenž si připsal rekordních 56,7 %, ale také ve dvou obvodech, kde konkurenci »převálcovali« kandidáti hnutí ANO – Martin Bednář v obvodu Ostrava-Město získal 51,84 % hlasů a Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku těsně přes potřebných 50 procent. V Poslanecké sněmovně by ji nyní měl nahradit slavný žokej Josef Váňa.

Naopak neobhájí senátorské křeslo na Praze 8 Pirát Lukáš Wagenknecht. Do druhého kola postupují Vladimíra Ludková (ODS) a Zdeněk Kučera (ANO). Pro Pirátskou stranu skončily volby naprostou katastrofou a z 99 mandátů mají jen tři, a to v Plzeňském kraji. »Nepodařilo se nám obhájit naše pozice v krajích. Výsledek je velmi špatný, nebudu nic zastírat. Jsme hluboko pod pěti procenty,« uvedl předseda Ivan Bartoš, který řekl, že dojde ke svolání celostátního fóra Pirátské strany a republikové předsednictvo dalo své funkce k dispozici.

Neúspěchem skončily volby na Benešovsku pro Dominika Haška. Legendární brankář, který vyniká v médiích kritikou všeho ruského kandidoval v barvách TOP 09, ale nepostoupil do druhého kola. O Senát se v obvodu číslo 41 utkají Zdeněk Hraba (ODS) a Helena Válková (ANO).

Zdroj: ČSÚ, ČT

Nejrychleji byly letos známy výsledky krajských voleb ve 14.27 v jednom z okrsků v Moravském Berouně. První výsledky voleb do Senátu přišly z okrsků na Praze 5, 13 a 19. Účast voličů v krajských volbách činí okolo 33 procent, tedy méně než před čtyřmi lety, kdy byla 38procentní.

Nejvýznamnější incident voleb se odehrál po jejich skončení, když policie musela v sídle KSČM v pražské ulici Politických vězňů řešit útok skupiny lidí, kteří na místě odpálili červené dýmovnice.

V patnácti obcích se zároveň souběžně s volbami konala referenda o místních záležitostech. Nejčastějším tématem hlasování byla výstavba větrných a fotovoltaických elektráren.

Předposlední zářijový víkend završil tzv. supervolební rok. Letos se vydali občané za plenty již v červnu, kdy rozhodovali o českých zástupcích v Evropském parlamentu. Nejvíce křesel získalo hnutí ANO.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy