Lidský genom byl zaznamenán na 5D krystalu. To umožní jeho uchování po miliardy let

Skupina britských vědců uložila lidská genetická data na 5D-paměťový krystal, který je schopen uchovávat informace po miliardy let a v budoucnu tak může sehrát roli při záchraně lidstva před vyhynutím. Informovala o tom tisková služba Southamptonské univerzity.

Vědci pod vedením profesora Petera Kazanského použili lasery k záznamu lidského genetického materiálu, včetně struktury DNA, na 5D paměťový krystal. Na rozdíl od jiných technologií ukládání dat, kde se dekódování časem stává nemožným, je tento vývoj schopen zaznamenat až 360 terabajtů informací bez rizika ztráty »po miliardy let«, a to i za extrémních podmínek. Nosič například odolává teplotám až 1000 stupňů Celsia, přímým nárazům a kosmickému záření.

»Vědci doufají, že tato [technologie ukládání genomu] připraví půdu pro projekt, který v budoucnu zachrání lidstvo před vyhynutím – za tisíce, miliony nebo dokonce miliardy let – pokud to vědecký pokrok [v budoucnu] umožní. Tato technologie může být také využita k vytvoření archivu genomů rostlin a živočichů, kterým hrozí vyhynutí,« uvádí se v tiskové zprávě.

Technologie ukládání informací na 5D krystalu je vyvíjena od roku 1996, přičemž první demonstrační vzorek byl vytvořen v roce 2010. Paměťový krystal se nazývá 5D, protože informace je zakódována pomocí tří prostorových souřadnicových parametrů a dvou optických parametrů.

V roce 2014 se krystal vynalezený vědci z University of Southampton zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpevnější materiál pro ukládání dat.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy