Afričtí zemědělci přicházejí kvůli »klimatickým šokům« přibližně o třetinu úrody

Odborníci ze Světové banky, univerzity OSN a evropští klimatologové dospěli k závěru, že zemědělci v Etiopii, Nigérii, Mali a dalších afrických zemích přicházejí každoročně přibližně o třetinu úrody v důsledku různých »klimatických šoků«, včetně lokálních such, mikropovodní a dalších drobných jevů. Zjištění vědců byla zveřejněna v článku v časopise Nature Sustainability.

»Malé ‚klimatické šoky‘ přitahují mnohem méně pozornosti než velká sucha, údery hurikánů nebo masivní záplavy, ale jejich kumulativní účinek může být velmi významný. Naše analýza údajů shromážděných z polí 120 000 zemědělců v šesti afrických zemích ukazuje, že tyto události postihují přibližně 35 % farem a snižují národní výnosy o 29 %,« uvádí se ve studii.

K tomuto závěru dospěl při analýze dat tým ekonomů a klimatologů pod vedením Philipa Wallburga, vedoucího ekonoma Světové banky (Řím, Itálie). Údaje shromáždili v letech 2008 až 2019 odborníci této organizace a také příslušné úřady v šesti afrických zemích, včetně Etiopie, Nigérie, Mali, Malawi, Tanzanie a Nigeru.

Výzkumníci uvádějí, že tyto údaje obsahují informace o tom, jak často a v jakém množství přišli majitelé 120 000 jednotlivých polí a farem o úrodu a jaké přírodní a klimatické anomálie tyto ztráty doprovázely. Podle výzkumníků je tento přístup ke sběru dat velmi netypický, protože vědci se při podobných analýzách obvykle spoléhají spíše na makrodata než na informace z jednotlivých farem.

Analýzy vědců ukázaly, že dopad »klimatických šoků« na blahobyt afrických zemědělců i na celkové výnosy afrických zemí je v současnosti značně podhodnocen. Konkrétně mikrosoučasná sucha, záplavy, napadení hmyzem a další povětrnostní a klimatické faktory připravily zemědělce v Nigeru v roce 2011 o přibližně 70 % úrody, což se stalo také v Etiopii v letech 2015-2016 a v Malawi v letech 2018-2019.

V průměru zemědělci v těchto šesti zemích přicházejí každoročně v důsledku »klimatických šoků« přibližně o třetinu úrody, což má významný dopad na dostupnost potravinových zdrojů a hospodářskou a politickou stabilitu v těchto regionech Afriky, kde v oblastech ohrožených povodněmi a suchem žije přibližně 140-170 milionů lidí. Tuto skutečnost je třeba zohlednit při přípravě plánů na realizaci cílů udržitelného rozvoje OSN zaměřených na boj proti hladu, uzavřeli vědci.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy