Velký svátek čeká ve středu Letnou aneb Salcburk a Liga mistrů po 19 letech!

Je to velký fotbalový svátek. Kdo sehnal lístky na Letnou, těší se jako malý kluk. Kdo ne, bude se těšit doma u televize nebo u velkoplošné obrazovky v hospůdce či baru. Český zástupce vstoupí do »nové« Ligy mistrů. Zítra od 18.45 přivítá v pražské epet ARENĚ Sparta rakouský Salcburk, s nímž v červenci v přípravě remizovala 2:2. Bude to první z rekordních osmi velkých evropských duelů pro svěřence dánského kouče Larse Friise.

Sparta se probila do Ligy mistrů vyřazením hned tří soupeřů v kvalifikacích. Nejprve zdolala ve dvou zápasech irský Shamrock Rovers, následně ve třetím předkole po domácí remíze 1:1 s rumunským FCSB vyhrála v Bukurešti 3:2, aby v play off zdolala dvakrát 2:0 švédského mistra Malmö FF.

Základní skupinu Ligy mistrů si zahraje letenský klub po dlouhých 19 letech a kromě Salcburku ho čekají zvučná jména jako Manchester City, Inter Milán či Atlético Madrid. »Hrajeme Ligu mistrů a soupeři jsou kvalitnější, než s nimiž hrajeme v české lize. Tak tomu prostě bude a asi budu čelit těžkým situacím. Ale musíme být dobře připraveni na každý zápas, ať je to jakákoli soutěž,« řekl na dnešní tiskové konferenci dánský gólman Sparty Peter Vindahl.

Pro oba soupeře to bude první duel po reprezentační pauze, jelikož počasí nedovolilo sehrát víkendové ligové duely. »Hustý déšť, silný vítr a celkové povětrnostní podmínky vyústily v hrozné obrázky z celé země. Lidé jsou bez elektřiny nebo tepla. Myslíme na ně. Máme štěstí, že Praha nebyla tak tvrdě zasažená. Fotbal jde v tyto chvíle stranou, stejně jako o víkendu. Čeká nás důležitý zápas, ale vnímáme, co se děje v Česku a okolních zemích. Jsem rád, že můžu být součástí týmu, který se chystá pomoci zasaženým lidem,« konstatoval kouč Friis. Ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík vysvětlil, že klub je připraven pomáhat postiženým záplavami pomocí nadačního fondu.

Spartě budou zítra s určitostí scházet obránci Asger Sörensen a Elias Cobbaut, nová posila z Belgie. V pořádku je naopak Matěj Ryneš, který se zranil v reprezentačním duelu v Gruzii. »Vždycky je to trochu rébus, protože nemáte vždy k dispozici všechny hráče. Naštěstí máme velkou konkurenci, to mi dělá radost. Mluvili jsme o rozložení sil, ale to je součást fotbalu. Součástí dnešního tréninku nebyl Asger, který se lehce zranil a nebude zítra k dispozici. Ve stejné situaci je Elias a dlouhodobě zraněný je Imanol. Garantuji vám však, že najdu jedenáct výborných hráčů, kteří zítra začnou v základní sestavě,« citovaly internetové stránky Sparty Friise.

I Salcburku budou chybět některé opory. »Mají široký a silný kádr. Nespoléhají se jen na několik hráčů. To je známka silného týmu,« smetl otázku na absence rakouského týmu, který po deseti titulech v řadě v minulé sezoně překvapivě přenechal titul Štýrskému Hradci, sparťanský trenér.

Nový formát základní části Ligy mistrů připomíná tzv. Švýcarský model. Všech 36 týmů utvoří jednu tabulku, přičemž každý sehraje osm utkání – čtyři venku, čtyři doma. Pak se vše sečte a podtrhne. Doslova a do písmene. První osmička má jistý postup do osmifinále, týmy na devátém až 24. místě si to rozdají o zbylých osm míst. Pro ostatní dvanáctku soutěž končí a na rozdíl od minulých sezon se nikam nepřestupuje ani neposouvá.

(koz) 

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy