Západ ztratil svobodu projevu, tvrdí americký novinář

Zadržení spoluzakladatele messengeru Telegram Pavla Durova ve Francii je součástí širší kampaně USA a EU, jejímž cílem je postavit disent mimo zákon, a odráží ztrátu svobody slova na Západě.

Tento názor vyjádřil americký nezávislý novinář Matt Taibbi, který je jedním z autorů vyšetřování poukazující na to, že washingtonská administrativa a američtí technologičtí giganti zavedli na internetu cenzurní mechanismy.

»Zadržení Pavla Durova je třeba vnímat jako součást širší kampaně Západu, jejímž cílem je postavit mimo zákon nejen disent, ale i soukromou komunikaci,« uvedl Taibbi.

»Jak víte, svoboda projevu vždy patřila k základním americkým hodnotám, stejně jako právo na ochranu před neoprávněným zasahováním vlády do soukromého života občanů. Naše současná vláda chce tato nezadatelná ústavní práva zrušit a nahradit je novým systémem masového dohledu a cenzury. Agresivní uplatňování zákona EU o digitálních službách, které vyžaduje, aby soukromé platformy prosazovaly cenzuru, představuje významnou eskalaci kampaně proti svobodě projevu v Evropě a ve Spojených státech,« vyjádřil se publicista.

Připomněl dřívější domovní prohlídky americké FBI u politologa Dimitrije Simese a bývalého inspektora OSN Scotta Rittera – zřejmě »za nesouhlas s politikou USA vůči Ukrajině«, které Washington označil za »šíření dezinformací«. »Bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon, který je moderátorem nejpopulárnějšího konzervativního podcastu War Room, je ve vězení za pohrdání americkým Kongresem, což je obvinění, které jsme nepoužívali k zadržování lidí od padesátých let,« dodal Taibbi.

»Je to neuvěřitelně vážný okamžik v americké i evropské historii. Svoboda projevu je základem moderních sociálních demokracií. A my ji právě ztrácíme,« je přesvědčen novinář.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy