Nízko položené ledovce na náhorní plošině Čching-chaj-si-cang mohou trvale zmizet

V srpnu 2019 se na Islandu konala vzpomínková akce na ledovec, který zanikl v důsledku klimatických změn, a nyní čínští vědci bijí na poplach, že některé nízko položené ledovce na náhorní plošině Čching-chaj-si-cang mohou zmizet natrvalo, což by mohlo výrazně ovlivnit ekosystém náhorní plošiny.

Podle modelových předpovědí bude do konce 21. století úbytek ledovcové hmoty v některých oblastech náhorní plošiny náhorní plošině Čching-chaj-si-cang přesahovat 50 %.

V posledních pěti desetiletích dochází na náhorní plošině k rychlému oteplování, přičemž každých 10 let se zde teplota zvýší přibližně o 0,4 stupně Celsia, což je více než dvojnásobek celosvětového průměru oteplování ve stejném období.

»Vezmeme-li jako příklad ledovec Rongbuk na úpatí hory Čomolangma, jeho délka i výška se zmenšují,« uvedl Wu Kuang-ťien, vědec Ústavu pro výzkum Tibetské náhorní plošiny Čínské akademie věd (CAS).

Wu dodal, že globální oteplování způsobilo, že rychlost vypařování ledovců převyšuje množství srážek a malé ledovce v nižších polohách náhorní plošiny tají rychleji a v budoucnu pravděpodobně zmizí.

Náhorní plošina Čching-chaj-si-cang je oblastí s největším počtem ledovců mimo polární oblasti. Údaje ukazují, že ledovce na náhorní plošině zadržují více než osm bilionů metrů krychlových vody, což poskytuje základní vodní zdroje pro více než dvě miliardy lidí žijících níže po proudu.

»Model ukazuje, že hladina vody v jezerech v některých oblastech náhorní plošiny by mohla na konci století stoupnout o více než 10 metrů, což by mohlo zvýšit celkovou kapacitu zásobování náhorní plošiny vodou,« uvedl Jao Tchan-tung, akademik z CAS a vedoucí probíhající druhé čínské vědecké expedice a výzkumného projektu na náhorní plošině Čching-chaj-si-cang.

»Zvyšuje to však také riziko kolapsu ledovců a povodní způsobených ledovcovými jezery,« dodal Jao.

V rámci tohoto projektu čínští vědci poprvé použili vysoce přesný radar k získání souvislého profilu tloušťky sněhu a ledu na vrcholu Mount Everstu (Qomolangma) a také k přesnému měření hloubky ledu a sněhu.

Kromě toho byla úspěšně dokončena výstavba hydrometeorologického pozorovacího systému na výstupu z povodí ledovce Dasuopu ve výšce 5000 metrů a v ledovcovém průsmyku ve výšce 7000 metrů na hoře Šišapangma. Z ledovce Dasuopu byly také odebrány vzorky ledovcových jader, které poskytly klíčové údaje o vlivu ústupu ledovce na hydrologické procesy.

Wu uvedl, že svět musí dosáhnout konsenzu v otázce řešení oteplování klimatu a co nejdříve přijmout opatření.

»V opačném případě budeme svědky mizení ledovců ve více oblastech po celém světě,« dodal Wu.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy