Jak Paříž 2024 předefinovala hranice

Olympijské hry Paříž 2024 nejsou jen o získávání medailí. Jde o posouvání hranic, nové definování toho, co je možné, a inspiraci pro miliony lidí na celém světě.

Paříž ukázala, že olympijský duch nezná věkové, genderové ani společenské hranice, a to od veteránů, kteří soutěží na nejvyšší úrovni, až po mladé zázraky, které debutovali na olympijských hrách.

Tony Estanguet (čtvrtý zleva), prezident organizačního výboru olympijských a paralympijských her Paříž 2024, a prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (čtvrtý zprava) se účastní slavnostního zakončení olympijských her Paříž 2024 v Paříži, Francie, 11. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Zhang Fan

Věk je jen číslo

Jedním z nejzajímavějších příběhů z Paříže 2024 je případ 61leté stolní tenistky Ni Sia Lien, která reprezentuje Lucembursko. Ni, která se účastní svých šestých olympijských her, se stala nejstarší účastnicí v historii olympijského stolního tenisu.

Při svém pařížském debutu Ni porazila mnohem mladší tureckou soupeřku Sibel Altinkayaovou. »Svůj úkol jsem splnila. Jsem moc ráda, že se v dalším kole utkám se Sun Jing-ša. Je to vzácná příležitost se od ní učit,« řekla Ni s úsměvem po svém vítězství.

Přestože Ni nakonec se světovou jedničkou prohrála, její výkon byl velmi inspirativní. »Nikdy nedokážete pořádně ocenit, jak je dobrá, dokud se s ní nestřetnete,« přiznala Ni.

»Sportovní chování tetičky Ni je něco, co hluboce obdivuji,« řekla Sun, kterou tento zážitek stejně tak dojal. »Nezáleží na tom, jak moc zaostává, vždycky bojuje, vždycky přemýšlí o tom, jak se zlepšit.«

Lucemburčanka Ni Sia Lien před zápasem 64. kola dvouhry žen ve stolním tenise proti Sibel Altinkayaové z Turecka na Olympijských hrách 2024 v Paříži 27. července 2024. FOTO – Xinhua/Wang Dongzhen

Podobně okouzlila i ikona skateboardingu, 51letý Andy MacDonald, přestože chyběl ve finále olympijské soutěže v parkouru.

»Nepřestáváte jezdit, protože stárnete,« řekl MacDonald. »Zestárnete, protože přestanete jezdit.«

MacDonaldovu cestu na olympijské hry pohánělo uskutečnění snu po 30 letech profesionální kariéry. V konkurenci o polovinu mladších sportovců zdůraznil, že olympijské hry nejsou jen o soutěžení, ale o radosti ze sportu a kamarádství.

»Skateboarding je o tom, že se navzájem tlačíme k tomu, abychom ze sebe vydali to nejlepší. Je to o zábavě, vášni a přátelství,« řekl.

Dalším veteránem, kterého je třeba si všimnout, je Timo Boll. Třiačtyřicetiletá německá legenda stolního tenisu si získala srdce fanoušků i během své sedmé a zároveň poslední olympijské účasti.

Bollovo olympijské vystoupení mělo ke šťastnému konci daleko, neboť jeho tým podlehl Švédsku ve vypjatém čtvrtfinálovém zápase, v němž Boll jako vždy zachoval klid a rozvahu a bojoval až do posledního bodu.

Němec Timo Boll podává během zápasu 16. kola dvouhry mužů proti Číňanovi Lin Š’-tungovi na turnaji World Table Tennis (WTT) Singapore Smash 2024 v Singapuru 14. března 2024. FOTO – Xinhua/Then Chih Wey

Nakonec však nedokázal zadržet slzy, když mu pařížské publikum tleskalo vestoje.

Jeho dlouholetý soupeř a přítel, Číňan Ma Lung, vzdal hold Bollovu vlivu na tento sport. »Boll je hráč, kterého všichni stolní tenisté respektují,« řekl Ma. »Jeho dovednosti, jeho charakter – všechno na něm je obdivuhodné.«

Na druhém konci spektra se v Paříži 2024 představili také sportovci, kteří svou olympijskou pouť teprve začínají.

Čínská skateboardistka Čeng Chao-chao se v pouhých 11 letech stal nejmladším členem čínského olympijského týmu. Čeng, která soutěžila v parkouru žen, prokázala nejen svůj obrovský talent, ale také vyrovnanost a vyspělost, která přesahuje její věk.

Číňanka Čeng Chao-chao závodí v parkouru žen na skateboardu na Olympijských hrách 2024 v Paříži 6. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Du Yu

Během úvodních kol získala Čeng za první jízdu solidní skóre, ale její pokusy o provedení obtížnějších triků v dalších jízdách nevyšly podle plánu. Přesto její nadšení nezmírnilo.

»Z deseti bodů bych si dala jen tři nebo čtyři, protože jsem zkazila poslední dvě jízdy,« řekla Čeng.

»Ale až se vrátím do školy a až se mě spolužáci zeptají co jsem dělala o prázdninách, mohla bych říct, že jsem si jen udělala čas, abych se zastavila a zúčastnila se olympiády,« dodala teenagerka hrdě.

Odhodlání a triumf

Patnáctiletá Jang S’-čchi se na Tahiti postarala o rozruch jako první čínská surfařka na olympijských hrách. Navzdory náročným podmínkám a zkušeným soupeřkám se Jang umístila mezi 16 nejlepšími, a to i přes nejistotu a nervozitu v souboji s americkou soupeřkou Caroline Marksovou.

Jang a její trenér Luo Jang považují tuto zkušenost za odrazový můstek pro budoucí výzvy, přičemž se zaměří na národní a mezinárodní soutěže.

Číňanka Jang S’-čchi soutěží během 2. kola surfařského závodu žen na olympijských hrách v Paříži 2024 v Teahupo’o na Tahiti ve Francouzské Polynésii 28. července 2024. FOTO – Xinhua/Ma Ping

Na tenisových kurtech Roland Garros přišel přelomový okamžik, když Číňanka Čeng Čchin-wen získala zlato ve dvouhře žen a stala se tak první Asiatkou, které se to podařilo.

Její cesta se vyznačovala tvrdou konkurencí a významnými výhrami nad soupeřkami z nejvyšší kategorie, včetně dramatického zápasu se světovou jedničkou Igou Swiatekovou.

Vítězství Čeng bylo oslavováno s obrovskou národní hrdostí, když ležela na antuce s čínskou vlajkou hrdě rozvinutou vedle sebe, což znamenalo historický úspěch asijské reprezentace ve světovém tenise.

Číňanka Čeng Čchin-wen slaví po zápase o zlatou medaili ve dvouhře žen na tenisovém turnaji proti Chorvatce Donně Vekićové na Olympijských hrách 2024 v Paříži 3. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Wan Xiang

V plaveckém bazénu se Pchan Čan-le dostal na titulní stránky novin, když vytvořil nový světový rekord na 100 m volný způsob, získal zlato a upevnil svůj status převratného sportovce Číny, který překonal dlouholeté západní rekordy a znamenal skok vpřed pro čínské plavání na olympijské scéně.

Triumfální příběh se rozšířil i na čínskou mužskou štafetu na 4×100 m znak, když Sü Ťia-jü, Čchin Chaj-jang, Sun Ťia-ťün a Pchan vybojovali první čínské zlato v této disciplíně a stanovili nové měřítko v soutěži, které dlouho dominovaly Spojené státy.

Zlatí medailisté z družstva Číny se účastní slavnostního vyhlášení vítězů mužské štafety na 4 x 100 m znak v plavání na Olympijských hrách 2024 v Paříži 4. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Du Yu

Olympijského ducha ztělesnila také britská střelkyně Amber Rutterová, která krátce po porodu soutěžila v ženské disciplíně skeet. Její stříbrná medaile byla důkazem jejího odhodlání a schopnosti sladit novopečené mateřství s elitním sportovním výkonem.

Za hranicemi hřiště

Současně s tím, jak sportovci bojují o zlato, čínské výrobní a technologické inovace nenápadně mění aspekty olympijských her.

V čele technologického dění stojí digitální cloudové služby společnosti Alibaba. Jejich Cloud 3.0 poháněný umělou inteligencí a systémy pro přehrávání z více kamer změnily způsob, jakým diváci vnímají olympijské hry.

Tento systém, vyvinutý ve spolupráci s Olympic Broadcasting Service (OBS), umožnil divákům sledovat zpomalené opakované záběry z různých perspektiv a nabídl tak více pohlcující divácký zážitek.

Účastníci si prohlížejí pavilon společnosti Alibaba na veletrhu technologických start-upů a inovací Vivatech v Paříži, Francie, 15. června 2023. FOTO – Xinhua/Gao Jing

Yiannis Exarchos, výkonný ředitel OBS, poznamenal: »Vzhledem k tomu, že hry sleduje přibližně polovina světové populace, technologie jako Alibaba Cloud nám pomáhají vyprávět příběhy nejlepších sportovců světa a spojovat svět ještě zajímavějšími a inspirativnějšími způsoby.«

Co se týče hmatatelnějšího aspektu čínské přítomnosti v aréně pařížských her, byla zde společnost Hebei Zhangkong barbell Manufacturing Co, Ltd, klíčový hráč v oblasti poskytování vzpěračského vybavení.

Z malé venkovské dílny se tento podnik během 31 let stal známou značkou v oblasti sportovního vybavení, která je ztělesněním růstu Číny v posledních třech desetiletích.

Náměstek generálního ředitele společnosti Čang I, který tým v Paříži vedl, zdůraznil jejich oddanost kvalitě: »Doufáme, že naše výrobky a tým budou fungovat dobře a předvedou ‚čínskou sílu‘ v nové podobě.«

Jinde se společnost Taishan Sports stala předním výrobcem žíněnek pro judo a v mnoha ohledech stanovila průmyslové standardy.

»Po přechodu do této specializace jsme se naučili mluvit prostřednictvím technologie a pravidel,« řekl Lin Lung-ťiang, vedoucí zahraničního oddělení společnosti Taishan.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy