Remíza Sparty. Rozradostněnou Letnou zchladil v nastaveném čase videorozhodčí

Fotbalisté pražské Sparty v dnešním úvodním utkání třetího předkola Ligy mistrů doma jen remizovali 1:1 s rumunským mistrem FCSB. Nerozhodný výsledek zachraňoval hlavičkou střídající Victor Olatunji, nicméně mohlo být ještě veseleji, kdyby videorozhodčí neodvolal »vítězný« gól Kaana Kairinena v nastaveném čase kvůli předešlému faulu Martina Vitíka.

Byl to vůbec první duel nové pohárové sezony, v němž český zástupce nevyhrál. Na sedmý pokus. Šest vítězství, z toho si Sparta připsala dvě. Třetí, resp. sedmý korálek ale dnes nenavlékla. Většinu první půle proti FCSB, tedy neoblíbenému sokovi, kterého ještě nedokázala v důležitých kláních porazit, se hrál taktický fotbal. Oba týmy se soustředily na to, aby neudělaly chybu. A viděli jsme šancí jako šafránu. Tu největší spálil ve 35. minutě po sérii odrazů Lukáš Haraslín, který z výborné pozice pálil nad bránu. A tři tyče netrefil vzápětí ani hlavičkující Sörensen, jemuž do vyložené příležitosti přihrál zaskakující kapitán Laci.

Sparta v první půli dopřála soupeři dvě šance po špatné rozehrávce od zadních řad, ale nepoučila se a po změně stran jí zaváhání dánské dvojice Vindahl, Ross stálo gól. Špatnou přihrávku gólmana Letenských sice ještě nepotrestal exslávista Alexandru Baluta, ale po dvou standardkách, jež následovaly, se trefil hlavou Joyskim Dawa.

S domácími bylo rázem zle a dlouho trvalo, než se z direktu oklepali. V této sezoně vyhráli pět soutěžních duelů z pěti a hrozilo, že si připíšou i první porážku. Změna přišla v momentě, kdy kouč Lars Friis prostřídal a trápícího se Jana Kuchtu vystřídal ve formě hrající Victor Olatunji. Nigerijský obr dnes neztratil snad jediný balón a navíc v 78. minutě přidal nadstavbu, když dokázal hlavou prodloužit za záda brankáře Tarnovanua Birmančevičův roh.

Hosté zdržovali, polehávali a snažili se co nejvíce rozmělnit sparťanský tlak. »My jsme to kouskování očekávali. Mají takovou mentalitu,« hlásil po zápase domácí stoper Martin Vitík.

Ten se bohužel negativním písmem zapsal do závěru zápasu, jakkoli si můžeme o úzkoprsosti rozhodčích myslet svoje. V nastaveném čase nejprve trefil z přímého kopu Birmančevič tyč rumunské svatyně, aby z následné standardní situace po Sadílkově typickém dlouhém autu rozvlnil síť Kaan Karinen. Psala se třetí minuta nastaveného času a Letná málem explodovala. Jenže po přezkumu od VARu bylo vše jinak. Pravidlově v pořádku, ale… »Musím se na to ještě kouknout, ale peru se tam se třemi borci a jeden odpadne. Dáme gól a on neplatí,« lamentoval Vitík.

Střelec Olatunji si nicméně pochvaloval fanoušky. »Miluju tu atmosféru na stadionu, jsem rád, že jsem pomohl týmu a jsem šťastný za každý zápas a každou minutu,« řekl Olatunji, který vstřelil již čtvrtý gól v šestém soutěžním utkání této sezony.

Postupující z dvojutkání Sparty s FCSB se v play off o postup do Ligy mistrů střetne s lepším z dvojice Malmö – PAOK Soluň, jejichž úvodní duel skončil 2:2. Poražený pak zamíří do čtvrtého předkola Evropské ligy, kde změří síly s rakouským LASK Linec.

»Věděli jsme, že Sparta má skvělé standardní situace. Z jedné jsme sice inkasovali, ale spoustu jsme jich ubránili. Výsledek vypadá přijatelně, ale do odvety je všechno otevřené,« zhodnotil zápas hostující trenér Elias Charalambus. »My jsme nepředvedli náš nejlepší výkon. V boji o Ligu mistrů musíme být lepší,« připojil jeho protějšek Friis.

Co dodat? Před osmi lety Sparta na Letné s FCSB rovněž remizovala 1:1, ale pak v Bukurešti po prohře 0:2 vypadla. Všechny tři góly dal tehdy jistý Nicolae Stanciu. Ale o něm netřeba více vyprávět. Teď jde o to, aby se příští úterý ve 20.30 v rumunské metropoli podobný scénář nezopakoval…

* * *

Sparta Praha – FCSB 1:1 (0:0)

Branky: 78. Olatunji – 61. Dawa. Rozhodčí: Saggi – Jensen, Olav Dale (všichni Nor.) – Munuera (video, Šp.). ŽK: Vitík, Krasniqi – Cretu, Tarnovanu, Popa, Dawa, Luis Phelipe, Edjouma, Radunovič. Diváci: 17 229.

Sparta: Vindahl – Vitík, Ross, Sörensen – Preciado (84. Wiesner), Laci (62. Sadílek), Kairinen, Ryneš – Birmančevič, Haraslín (72. Krasniqi) – Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Lars Friis.

FCSB: Tarnovanu – Cretu, Dawa, Ngezana, Radunovič – Sut, Lixandru – Baluta (88. Edjouma), Olaru (77. Alhassan), Miculescu (77. Luis Phelipe) – Popa (46. Baeten, 62. Stefanescu). Trenér: Elias Charalambus.

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy