ČT by měla začít s ořezáváním a šetřením u sebe, řekl Robert Šlachta (II. část)

Už nikdo nebude mít koule, aby hrábnul do nejvyšších míst jako my, uvedl v porovnání korupční minulosti a současnosti bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a dnešní předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta v prvním dílu rozhovoru pro iportaL24.cz, který jsme otiskli včera. Dnešní pokračování je více o blížících se senátních volbách, kde Šlachta kandiduje na Břeclavsku, a o souběžných krajských volbách. Začali jsme ale aktualitou – čerstvě ustaveným Evropským parlamentem…

Již ve včerejší první části interview zaznělo, že vztahy s ODS nemáte zrovna ideální. Jak do toho konceptu zapadá výrok premiéra Petra Fialy, který prohlásil, že frakce Patrioti pro Evropu, jejímiž jsou Filip Turek a Nikola Bartůšek členy, slouží ruským zájmům?

Kdyby to neřekl pan premiér, myslel bych si, že jsou to slova nějakého… Ne, nechci říct to slovo.

Když to řekl právě premiér Fiala, mohl by zároveň vysvětlit, v čem spatřuje ty ruské zájmy. V tom, že nesouhlasíme s vládou, jakým způsobem vede zahraniční politiku? Že máme vůči Ukrajině jasné stanovisko, které se neshoduje s tím vládním? Ať mi někdo řekne, že já jsem »proruskej«. Nenajde ani jednu věc, kterou by mohl k něčemu podobnému využít! To se spíš raději podívejme na politiky ODS, kteří ještě před konfliktem nadbíhali ruským politikům. Takoví my určitě nejsme!

Hlavně se domnívám, že ze strany ODS je tu cítit velká obava. A to z národní politiky. Už to řekl i pan Benda a další. Že jsme šli do frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzakládal Andrej Babiš. Za rok tu budou parlamentní volby a oni si řekli, že my jsme ten možný partner hnutí ANO. Udělali si určitou zkratku, a to především ze strachu, co tady bude za rok.

Také jsem zaslechl, že se tu zrodil budoucí koaliční partner pro hnutí ANO. Nemůže to Přísaze i poněkud uškodit s ohledem na to, že by si volič mohl říci, že jste vlastně »béčko« Andreje Babiše, a tím nasměrovat hlasy k »áčku«?

Tohle naprosto odmítám. Zase jsme u těch zkratek. Řekněte mi, co nám jiného zbývalo? Naši europoslanci Filip Turek a Nikola Bartůšek vyjednávali a ODS jasně řekla, že do ICR nás nevezme. Pak jsme měli možnost jít k Nerudové do EPP, což si asi nikdo nedovede představit, a poté vznikli Patrioti. Když se na to pak podíváte programově, zjistíte, že zejména otázka migrace a zákazu spalovacích motorů, tedy Green Deal, to je nám velice blízké. Tak už si nedokážu představit, kam jinam bychom měli jít! »Ódéeska« měla říct »tak jo, my vás vezmeme do ICR« a Filip i Nikola už před volbami říkali, že by neměli problém s členstvím v této frakci, jenže oni nás tam nevzali, nebo lépe řečeno vyhlásili, že budou hlasovat proti. Takže kolik jsme měli možností!?

Navíc odmítám spojení s národní politikou, nadto s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Teď máme před sebou krajské a senátní volby, do kterých nejdeme s hnutím ANO, ale s podporou Motoristů. Parlamentní volby budou za rok a to je dlouhá doba na to říkat, co vlastně bude.

Ano, za rok budou volby do Poslanecké sněmovny, a pokud na tom Senát, prezident, či případně Ústavní soud, nic nezmění, budou moci Češi v zahraničí volit korespondenčně. Je to správně?

V žádném případě. Víte, já nemám problém vést debatu o korespondenční volbě, ale kdyby to mělo být, je potřeba, aby dohoda byla džentlmenská, nebo vůbec tak, jak by to mělo v demokratickém státě fungovat. Když takovou normu přijímáme, tak bychom ji měli přijímat tak ob jedno volební období, ne rok před parlamentními volbami. Víme, co to vzbuzuje za emoce, a že je to přesně šité na zájmy pětikolky. Ta na to samozřejmě tlačí a chce, aby korespondenční volba prošla.

Ale pro mě je volební právo strašně důležité. Je to, dá se říct, jeden z nezpochybnitelných zákonů, který tady máme. A já se obávám toho, že tak, jak jsme bezpečnostně nastavení, nedokážeme to udělat, aby výsledky nebyly zpochybněny a nedošlo dokonce až k anulování voleb. Případů, kdy mají země špatnou zkušenost s korespondenční volbou, je spousta. Ať je to Amerika, nebo Rakousko.

Ještě, když dovolíte, tak se na skok vrátím k těm údajným »ruským zájmům« Patriotů, a vůbec k postoji Přísahy k rusko-ukrajinské válce. Také jste pro mírové řešení a jednání alespoň formou příměří, kterým se zachrání spousta životů? Nebo je tu ještě jeden argument, že zachovat mír za cenu narušení celistvosti Ukrajiny je špatně…

Jak jsem to sám řekl v té první variantě. Příměří totiž není ani vítězství, ani porážka. Ale je to alespoň zakonzervování toho stavu, aby přestali umírat lidi.

Víte sám, co tu situaci ovlivňuje. Blíží se americké volby a bude důležité, kdo se stane novým prezidentem. Jaká bude další podpora Ukrajiny a podobné věci.

Na druhé straně, na Ukrajinu jsme dali, a to číslo platilo před měsícem, nějakých 147 miliard. Což o to, já nejsem proti pomoci, ale na druhou stranu – a to je rozdíl oproti vládním politikům, kteří možná říkají, že jsme proruští – při takové pomoci by do toho měla Evropa začít zásadně promlouvat a měla by říct své stanovisko nejenom v té podpoře, ale když to krmíme finančně a podobnými věcmi, měli bychom být většími hráči při vyjednávání a umět si říci to svoje.

A co se týče územní celistvosti, když budeme deset let jednat, je to nejlepší varianta, protože vidíte sám, že po Krymu nikdo nejednal.

To byl rok 2014 a všichni dělali, že se nic nestalo, až došlo ke konfliktu 2022. Důležité je zasednout u jednacího stolu. Ať jsou tam velcí hráči. Ať je tam Amerika, ať je tam Čína. Ale hlavně dospět k jednání, protože nás ten konflikt zasahuje naprosto všechny. Občané se bojí, jsou utahaní a už toho mají dost.

Pojďme nyní k zářijovým volbám. Je jasné, že vy osobně kandidujete na Břeclavsku. Ale – v kolika krajích půjde do volebního boje Přísaha a s jakými cíli? A znovu v koalici s Motoristy?

Jdeme do deseti krajů, ale nejsou to koalice. Kandidujeme s podporou Motoristů, což vychází z toho, že Petr Macinka nějakým způsobem začíná svou stranu stavět, a co si budeme povídat, každý, kdo se pohyboval v politice, ví, že postavit krajské struktury není žádná sranda. Takže jdeme s podporou Motoristů, ale samozřejmě i s podporou europoslanců Filipa Turka a Nikoly Bartůšek.

A s jakými cíli? Samozřejmě dostat se do zastupitelstev v maximálním počtu krajů. Navíc bychom v některých z nich chtěli mít možnost promluvit i do sestavování koalic. Například v Jihomoravském kraji je naší jedničkou a kandidátem na hejtmana Petr Vokřál, bývalý místopředseda hnutí ANO. Tam nějaký úspěch očekáváme.

Důležité je, abychom mohli plnit náš program, který je cílený do jednotlivých oblastí a hodně se týká sociálních a zdravotních témat, jež jsou samozřejmě v souvislosti s bezpečností a bojem proti korupci.

Řekl jste, že na Břeclavsku objedete každou vesnici. Jenže – není vaše senátní kandidatura tak trochu kontraproduktivní směrem ke krajské kampani? Budete většinu času trávit ve svém obvodu, ovšem – a to si přiznejme – když lidé přijdou na mítink Přísahy, chtějí vidět Šlachtu. Stejně tak, když jdou na ANO, potřebují, aby tam byl Babiš…

Já ale dorazím do každého kraje! Lidé budou vždycky vědět dopředu, kde se objevím, ale moje podpora bude napříč celou republikou.

Oproti ostatním kandidátům jezdím po Břeclavsku už teď. Máme senátní kampaň nastavenou tak, že každou vesnici máme na billboardech nebo plakátech označenou zvlášť. Aby věděli, že tam ten Robert Šlachta přijede. Bude to hodně náročné a je potřeba vycházet z toho, že potom si ty krajské jedničky musí vše dotáhnout samy a bavit lidi. Šlachta tam přijede, ale méněkrát, to se nedá nic dělat…

Nesetkáváte se mezi lidmi s názorem ve stylu – no jo, ale co může v Senátu jeden Šlachta vlastně změnit…?

Ano, ale ještě více se setkávám mezi občany s názorem, že Senát je na hovno. Promiňte mi ten výraz. Víme, jaká je procentuálně volební účast, hlavně ve druhém kole. V tom prvním to ještě jde, protože jsou volby spojené s těmi krajskými. Přesto stačilo například u nás na Břeclavsku 10 tisíc hlasů k tomu, aby kandidát prošel do druhého kola.

Já se v ten moment snažím občanům vysvětlit, že Senát je nyní tak postavený, že jednoznačně umožňuje, aby tato vláda prováděla všechny ty své experimenty a aby byla realizována každá blbost, která projde parlamentem. Vládne tam pětikoalice, a tak Senát propouští všechny zákony. A protože je mým protikandidátem i dosavadní senátor Rostislav Koštial z ODS, tedy vlastně z trojkoalice, chci na tomto příkladu jasně ukázat, jakým způsobem hlasoval o základních zákonech, které se občanů dotýkají dennodenně. Například o snížení valorizace důchodů.

Proto vnímám jako důležité, aby v Senátu seděl člověk, který bude protiváhou pětikoalici. A já to na svých plakátech říkám jasně: »Váš hlas proti vládě!« Podpořím i ty senátní kandidáty, kteří řeknou úplně naprosto a jasně, že nebudou podporovat tuto vládu v její zákonodárné iniciativě.

Musím říci, že většina občanů na to reaguje slovy »jo, to se mi líbí!« A další věcí je být co nejblíže starostům. Působím v komunální politice v Pohořelci a vím, že senátor může svůj region zviditelňovat a dávat svoji podporu zástupcům měst a obcí.

Dotkl jste se úlohy Senátu v podobě korigování zákonů ze Sněmovny. Tam právě prošlo prvním čtením navýšení koncesionářských poplatků. Souhlasíte s touto novelou zákona?

Já jsem jednoznačně proti. Zaprvé bych se chtěl podívat do České televize a jejího fungování jakoby do středu. Když vidíte, že k vám přijede na rozhovor komerční televize a dorazí kromě redaktora jeden kameraman s baťůžkem, a naproti tomu Českou televizi, která má s sebou celý štáb, který si s sebou nese bůhvíco všechno, ptáte se logicky, kolik to všechno asi stojí peněz. Debatu o zvýšení koncesionářských poplatků bych tedy spustil až poté, co bych viděl, že Česká televize začala u sebe s ořezáváním a šetřením. Myslím, že komerční televize jasně ukazují cestu, jak na to.

A další boj je zpravodajství České televize. Kolikrát jsem byl jeho kritikem a teď musím říci, že vůbec nechápu, co si dovolila udělat den před evropskými volbami. Pozvala do debaty sedm předsedů parlamentních stran, navíc pět jich bylo z koalice, kdy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navíc do Evropského parlamentu kandidují společně! Nikoho jiného ČT nepozvala… Tohle je veřejnoprávní televize? Ne! To je manipulace nejhoršího zrna! Divím se, že to prošlo Radou ČT!

Zeptám se vás ještě na jedno jméno, a tím je Boris Šťastný. Bývalý poslanec ODS se vrací do politiky v »barvách« Motoristů sobě. Nemůže vám toto jméno uškodit?

To je věc Petra Macinky. Přece mu nebudu mluvit do jeho výběru. Kdybyste byl předsedou nějakého hnutí, také nechcete, aby vám někdo jiný, byť koaliční partner, zasahoval do personálních otázek.

Když budu konkrétní, tak také nenechám Petra Macinku, aby mluvil do toho, jestli je Petr Vokřál vhodný nebo nevhodný. A stejnou logikou nebudu mluvit ani já do jeho výběru.

Petr je přesvědčen o tom, že mu Boris Šťastný přinese hlasy a že to bude dobře. Tím pádem nehodnotím jeho kandidáta a budu si hodnotit toho svého.

A poslední věc. Půjdete i do parlamentních voleb 2025 společně s Motoristy, nebo se ta debata rozhoří až po krajských volbách?

Asi není žádné tajemství, že jsme si s Petrem Macinkou vyhodnocovali evropské volby a samozřejmě, co nás to všechno stálo. Dospěli jsme k závěru, že pokud to bude takto fungovat dál, tak by neměl být důvod, abychom spolu nešli, protože to má smysl. Hlavu a patu. Líbí se mi Petrův program, který Motoristi jedou. Oslovuje úplně jiný okruh voličů než Přísaha, takže to zafungovalo dohromady. Takže pokud se nic úplně nepodělá, pak se o spolupráci pro rok 2025 určitě budeme bavit.

Petr Kojzar

FOTO – archiv hnutí Přísaha

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy