Benzín je drahý. Ušetřete tím, že začnete jezdit úsporně

Ceny benzínu a nafty snad ani nemá cenu komentovat. To, za co jste v minulosti dojeli na chalupu a zpátky, se teď dopravíte maximálně tam, případně do obchodu v přilehlém městečku. Zpátky rozhodně nedorazíte. A protože žádný řidič neovlivní ceny na benzinkách, musí se soustředit – v zájmu ušetření – na svoji vlastní úspornou jízdu. Máme pro vás sedmero tipů. Jednoduchých, díky nimž ušetříte za onu cestu na víkend klidně i nějakou stovku.

1.) Nejezděte zbytečně rychle ani pomalu

Na silnicích byste se neměli pohybovat jako hlemýždi, to je fakt. Ale i když spěcháte, mějte na paměti, že ušetření času tím, že jedete rychlostí nad sto kilometrů v hodině a pak nuceně zabrzdíte, a třeba i vinou zácpy snížíte tempo na polovinu (i méně), je minimální. Střídáním vyšších a nižších rychlostí spotřebujete nadměrné množství paliva. Lepší je jezdit plynule, a to i s vidinou, že na místo určení dorazíte o pár minut později.

Nejezděte však ani pomalu, jelikož každý motor má spodní rychlostní hranici, při níž nedochází k jeho plnění, a tím se jízda stává zcela neekonomickou.

2.) Vypínejte motor

Kdykoli zastavíte na více než půlminuty, vyplatí se motor úplně vypnout, ať neběží nadarmo. S tím souvisí i jiná dobrá rada – jezdit na neutrál, pokud se vaše auto řítí z kopce, a vy zároveň máte dobrou kontrolu nad řízením. Brzdy totiž v ten moment nepracují na sto procent, tudíž je potřeba být obzvláště ostražitý a vnímavý ke svému okolí.

3.) Jezděte plynule

Víme, že to například v ulicích Prahy až tak úplně nejde, protože každou chvíli stojíte na červené, nebo se dostanete do zácpy, ovšem i tak se dá na plynulosti jízdy co nejvíce zapracovat. A to tím, že budete pozorně sledovat, co se před vámi děje. Například když spatříte, že na semaforu právě blikla červená, vyplatí se zpomalit rychlost, vyřadit a postupně přibržďovat. Rozhodně nespěchejte do řady před vámi, abyste museli naplno brzdit. Bude vás to stát více peněz, tím si buďte jisti.

4.) Dodržujte optimální hmotnost automobilu

U každého automobilu je dána jeho optimální hmotnost. Najít se dá na internetu, stejně jako v servisních knížkách. Jakmile je zatěžován více, spotřebuje zbytečné palivo navíc. Jasně, pokud jedete na dovolenou autem, pravděpodobně nevyrazíte s prázdným kufrem, ale určitě stojí za to, nevozit zbytečnosti v průběhu všedního dne. A úzce s tím souvisí i tlak pneumatik. Pokud jsou příliš měkké, váš automobil toho, jak se tak krásně lidově říká, »sežere« mnohem více.

5.) Jezděte se zataženými okénky

Pokud jedete vysokou rychlostí, určitě si zatahujte okénka. Je to zákon aerodynamiky. V případě, že bude vzduch klást větší odpor, bude muset i motor pracovat s větší intenzitou, a tím spotřebuje i větší množství paliva. Ano, v dnešních horkách je dobré větrat. Ale nesmí se to přehánět.

6.) Vypínejte klimatizaci

Když už je řeč o vysokých teplotách, člověka napadne cestovní řešení v podobě klimatizace. Její běh však zatěžuje motor. Takže dobrá rada pro ušetření zní: nenechávejte klimatizaci zapnutou trvale. A to hlavně v momentě, kdy teploty klesnou. To bohatě stačí před jízdou nebo v přestávkách vyvětrat.

7) Plánujte cesty

Pokud jedete na několik míst naráz, vyplatí se nejprve navštívit to nejvzdálenější. Optimální výkon motoru, a tím i nižší spotřeba, souvisejí s jeho zahřátím. A to se do optimálna děje po nějakých 15-20 minutách. Někteří řidiči to řeší tím, že před odjezdem nechají motor nějakou dobu nastartovaný, ale to je ve výsledku hloupost, protože motor běží nadarmo. Když ale nejprve dojedete na místo vzdálené například hodinu, tam strávíte určitou dobu schůzováním, a pak zase sednete za volant, a dorazíte na místo, které je blíže od toho vašeho startovního, ušetříte. Motor totiž zůstane zahřátý z té první jízdy a už nepotřebuje oněch patnáct nebo dvacet minut. Je to jednoduché – a každý se tím může řídit…

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy