Astronomové poprvé vystopovali splynutí dávných kvasarů v raném vesmíru

Mezinárodní tým astronomů objevil v souhvězdí Panny dosud nejvzdálenější a nejstarší příklad splývajících kvasarů, aktivních jader galaxií, které se vzájemně srazily pouhých 900 milionů let po velkém třesku. Jejich objev pomůže odhalit mechanismy růstu galaxií a černých děr v raném vesmíru, uvedla Asociace univerzit provádějících astronomický výzkum (AURA).

»Tento objev byl do značné míry náhodný. Když jsem studoval snímky ze Subaru při hledání možných kandidátů na dávné kvasary, našel jsem dva podobné a velmi ‚červené‘ emisní zdroje blízko sebe. Na objev dvojic kvazarů v procesu splynutí jsme čekali několik desetiletí a nyní se nám poprvé podařilo získat potvrzení jejich existence,« uvedl docent Ehime Prefectural University Yoshiki Matsuoka, jehož slova cituje tisková služba AURA.

Vědci učinili tento objev při studiu snímků raného vesmíru, které byly získány japonským teleskopem Subaru, instalovaným na Havajských ostrovech, při provádění jakéhosi »sčítání« dávných kvasarů. V rámci tohoto projektu vědci zkoumají několik stovek aktivních galaktických jader, která existovala v tzv. epoše reionizace, kdy se vesmír postupně stával průhledným pro elektromagnetické vlny.

Astronomy již dlouho zajímá, jakou roli v tomto procesu mohly hrát fúze kvasarů, ale dosud se vědcům nepodařilo objevit jediný příklad srážky dávných galaxií. Výzkumníci tuto mezeru zaplnili během pozorování dvou dávných kvazarů v souhvězdí Panny, C1 a C2, které jsou od sebe vzdáleny pouhých 39 000 světelných let, což je na poměry galaxií minimální vzdálenost.

Výpočty ukázaly, že oba tyto objekty jsou tak daleko od Země, že jsou viditelné ve stavu, v jakém se nacházely asi 900 milionů let po velkém třesku. Podle odborníků se aktivita obou supermasivních černých děr v důsledku jejich sbližování relativně nedávno dramaticky zvýšila, takže jsou pro pozorovatele na Zemi lépe viditelné.

Vědci doufají, že v blízké budoucnosti bude pomocí pozemních teleskopů nové generace, jako je například LSST, jehož spuštění je naplánováno na konec léta 2025, detekován mnohem větší počet kolidujících kvazarů. Objev a studium několika desítek či stovek srážejících se starých kvazarů pomůže astronomům pochopit, jakou roli mohly hrát při reionizaci vesmíru, uzavřeli vědci.

Kvasary představují nejjasnější objekty ve vesmíru. V podstatě se jedná o supermasivní černé díry, které aktivně pohlcují hmotu a část z ní vyvrhují v podobě jetů, paprsků zářícího plazmatu urychleného na rychlost blízkou rychlosti světla. V současné době astronomové aktivně studují kvasary z toho důvodu, že jejich emise pravděpodobně hrají klíčovou roli při zastavování procesů vzniku hvězd přibližně v polovině galaxií ve vesmíru.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy