Odbory zrušily demonstraci 21. května. Důvodem je »napětí ve společnosti« po útoku na Fica

AKTUALIZOVÁNO

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zrušila demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na pražské Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce či důchodech. Důvodem je vážná situace a napětí, které nejen ve slovenské společnosti způsobil ozbrojený útok na předsedu vlády SR Roberta Fica.

»Ve světle událostí, které se odehrály včera na Slovensku a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice, se Českomoravská konfederace odborových svazů rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024. Činíme tak i po diskuzi se slovenskými kolegyněmi a kolegy z Konfederace odborových svazů Slovenské republiky, kteří nám dnes popsali aktuální situaci na Slovensku,« zdůvodnila svůj dnešní krok ČMKOS.

»Českomoravská konfederace odborových svazů vždy a za každých okolností preferovala a preferuje dojít ke zlepšení situace v České republice prostřednictvím konsensu a sociálního dialogu. Proto žádáme premiéra České republiky o jednání s předsedy a předsedkyněmi odborových svazů ČMKOS, abychom témata, která měla být předmětem demonstrace, mohli projednat a zároveň ukázat společnosti, že takový přístup je nejen možný, ale i efektivnější než eskalace napětí. Věříme, že to jak vláda, tak sociální partneři i naši členové a členky ocení a že se velmi brzy společně sejdeme za jednacím stolem. Buďme sami příkladem toho, že to jde,« připojila ČMKOS s dodatkem, že důvody pro svolání demonstrace trvají a jsou velmi vážné a důležité pro budoucnost.

Jako první dnes svůj záměr nezúčastnit se demonstrace oznámil OS KOVO. Ten ve zprávě, kterou webovému deníku iportaL24.cz zaslal jeho tiskový mluvčí Jan Exner, uvedl, že je »zděšen událostmi u sousedů, které mají pochopitelně velký vliv i na atmosféru v České republice«. Různé názory a politické postoje nesmí být podle OS KOVO důvodem k násilí v jakéhokoliv podobě.

»Jako odboráři a občané máme zájem na uklidnění situace. To ale neznamená, že OS KOVO bude mlčet k asociálním krokům a návrhům kabinetu Petra Fialy. Nesouhlasíme s nimi a využijeme všechny zákonné způsoby, jak je zastavit,« uvedl dále ve svém stanovisku OS KOVO. »Musíme se vymezit vůči vládním návrhům, ať je to zákoník práce, nebo důchodová reforma. Naše úsilí určitě v tomhle nepolevuje,« zkomentoval konkrétní požavavky předseda OS KOVO Roman Ďurčo.

Ten napjatou situaci a dopad na ČR dnes dopoledne konzultoval také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. »Do jisté míry jsme nějakým způsobem spolu konzultovali i to, jak by měl probíhat dál sociální dialog, takže pevně věřím, že si zrovna sedneme ke stolu. V tuto chvíli si myslím, že není potřeba dál nějakým způsobem zvyšovat napětí ve společnosti,« řekl Ďurčo.

ČMKOS jako největší odborová centrála čítá 31 odborových svazů se zhruba 270 tisíci členy, přičemž nejsilnějším je právě OS KOVO.

Mezi aktuálními odborovými požadavky vévodí odpor proti navyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů či možnost zaměstnavatele dát výpověď bez udání důvodu. Minulý týden odboráři předčasně opustili zasedání tripartity. Vadilo jim vyjádření premiéra Petra Fialy na adresu odborů poté, co předáci požadovali omluvu za dřívější výroky člena výkonné rady ODS Pavla Drobila, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. 

Fica ve středu při výjezdním zasedání vlády v Handlové postřelil 71letý muž, kterého policie a ochranka zadržely přímo na místě činu. Slovenský premiér podstoupil pětihodinovou operaci, jeho stav zůstává vážný, ač stabilizovaný.

(pk)

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy