Jak je to s tou »zvládnutou« inflací? Růst cen zpomalil, drahota zůstává

Spotřebitelské ceny u nás v lednu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostly o 1,5 procenta. Proti stejnému měsíci v minulém roce se pak zvýšily o 2,3 %. Meziroční tempo růstu tak sice výrazně zpomalilo z prosincových 6,9 %, k tomu je ovšem nutno uvést, že v loňském lednu ceny meziročně stouply o 17,5 % a už v lednu 2022 se zvýšily meziročně o 9,9 %. Znamená to (i když tato relativní čísla nestačí jen prostě sečíst), že se za dva roky u nás ceny zvýšily o více než pětinu a za tři roky minimálně o 30 %! Přitom v případě bydlení a potravin, tedy základních životních potřeb, je nárůst cen ještě vyšší. Nelze tedy než konstatovat, že i když zvyšování cen relativně zpomaluje, extrémní drahota trvá a snižuje životní úroveň většiny obyvatel. Sebechvála Fialovy pětikoaliční vlády, že úspěšně zvládla inflaci, tak rozhodně není na místě.

»Spotřebitelské ceny v lednu výrazně oslabily svůj meziroční růst na 2,3 %, což je nejnižší hodnota od března 2021. Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce,« upozornila Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Elektřina podle statistiků zmírnila svůj meziroční růst na 13,3 % (v prosinci 142,4 %), vodné stouplo o 10,9 % (v prosinci o 16,3 %) a stočné o 10,5 % (v prosinci o 26,9 %).

Ceny za potraviny a nealkoholické nápoje přitom prohloubily svůj meziroční cenový pokles. Mouka v lednu zlevnila o 23,6 % (v prosinci pokles o 19,7 %), maso o 6,6 % (v prosinci pokles o tři procenta), jogurty o 7,6 % (v prosinci pokles o 1,4 %), sýry a tvarohy o 9,7 % (v prosinci pokles o 5,4 %) a cukr o 21,9 % (v prosinci pokles o 17,2 %). Ceny ovoce pak zmírnily meziroční růst na 1,1 % (v prosinci růst o 5,8 %) a zeleniny na 13,3 % (v prosinci růst o 18,7 %).

Největší vliv na růst inflace mají stále ceny za bydlení

Největší vliv na meziroční zvyšování inflace měly i nadále ceny v oddíle bydlení. Kromě již zmíněného vzrostlo nájemné z bytu o sedm procent a ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu se zvýšily o 5,3 %. Zemní plyn naopak meziročně zlevnil o 6,5 % a tuhá paliva o 2,9 %.

Náklady vlastnického bydlení (takzvané imputované nájemné, v jehož rámci statistici sledují zejména ceny stavebních materiálů, stavebních prací a ceny bytů či domů) se v lednu zvýšily meziročně o 0,4 % (v prosinci o 0,6 %).

Ceny lihovin vzrostly o 3,4 %, vína o pět procent, piva o čtyři procenta a tabákových výrobků o 6,9 %. Dovolené s komplexními službami podražily o 3,4 %, stravovací služby o 8,5 % a ubytovací služby o 11,5 %.

Ceny zboží úhrnem se v lednu zvýšily meziročně o 0,7 % a ceny služeb vzrostly o 5,1 %.

Bydlení nejvíc podražilo i meziměsíčně

Meziměsíčně podle statistiků zdražila především elektřiny (o 12,1 %), vodné (o 10,9 %), zemní plyn (o 3,6 %), stočné (o 13,4 %), teplo a teplá voda (o 3,2 %), nájemné z bytu (o 0,9 %) a výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu (o 1,5 %).

Ceny lihovin vzrostly o 10,6 %, vína o 10 % a piva o 6,6 %. Dovolené s komplexními službami zdražily o sedm procent a rekreační a kulturní služby o 1,6 %. Ceny stravovacích služeb byly vyšší o 1,7 %.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje stouply meziměsíčně zejména ceny nealkoholických nápojů (o 3,9 %), ovoce (o pět procent) a zeleniny (o 2,4 %).

Klesly naopak ceny oděvů, a to o 1,1 %. Z potravin pak zlevnil především chleba (o 3,5 %), uzeniny (o 2,4 %) a cukr (o 8,2 %).

Ceny zboží úhrnem podle statistiků vzrostly meziměsíčně o 1,7 % a ceny služeb se zvýšily o 1,3 %.

Meziroční míra inflace klesla pod deset procent

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v lednu 9,4 % (v prosinci 10,7 %).

Během osmi let u nás spotřebitelské ceny stouply o polovinu!

Index vývoje cen k průměru roku 2015 dosáhl 149,8 % (v prosinci 147,6 %), což znamená, že spotřební zboží a služby u nás za posledních osm let zdražily o polovinu.

Graf názorně ukazuje, že z tohoto dlouhodobého pohledu Česko v růstu spotřebitelských cen stále výrazně převyšuje průměr Evropské unie a dominuje i mezi svými nejbližšími sousedy.

Ivan Cinka

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy