Vlk se nažral a koza zůstala celá. Remízové EURO ve skupině C

AKTUALIZOVÁNO

Skupina C dnes přinesla dva nerozhodné výsledky a před závěrečným třetím kolem skupinových bojů na mistrovství Evropy je zamotaná jako tkaničky při táborových »kanadských žertících«. Nečekaná byla remíza hlavního favorita EURA Anglie s Dánskem 1:1, ovšem i tak má kolébka fotbalu již jistý postup ze skupiny. Dále mohou postoupit jak dvoubodoví Dánové a Slovinci, tak Srbové, kteří mají před vzájemným utkáním s týmem z Jutského poloostrova na kontě jeden bod.

Angličanům to dnes drhlo. Jako by hvězdy neuměly najít společnou řeč a Dánové byli živější a mnohdy i fotbalovější. Nepoložil je ani vedoucí gól Harryho Kanea z 18. minuty, když dokázali odpovědět nádhernou střelou z dálky, jíž se – s pomocí tyče – prezentoval Morten Hjulmand.  

Když zápas skončí dělbou bodů, často se říkává, že se vlk nažral a koza zůstala celá. Z reakce Angličanů to bylo patrné. »Dánové mají dobrý tým a někdy to tak bývá, že i když dáte první gól nevyhrajete. Zůstáváme ale pozitivní, pořád jsme v čele skupiny a chceme dál vyhrávat,« řekl pravý bek Kyle Walker, který krásnou akcí připravil Kaneův úvodní gól.

Srbové v prvním duelu dnešního programu EURA vybojovali remízu až v páté minutě nastavení duelu proti Slovinsku. To bylo opravdu kousíček od toho, aby slavili první vítězství v historii kontinentálních šampionátů. V Mnichově vedli po gólu Žana Karničnika a užuž si chystali vítězné oslavy, když Srby, za něž v závěru nastoupil i střídající sparťan Veljko Birmančevič, zachránil hlavou po Iličově rohu Luka Jovič. »Birma«, jak ho titulují letenští fanoušci, pomohl k závěrečnému tlaku Srbska a tím i k udržení naděje na postup do osmifinále.

»S takovou remízou se dá jen těžko smířit. Byli jsme opravdu blízko a hráli dobře. Bohužel jsme neodolali soupeřovu tlaku,« litoval Karničnik. Naopak Srbové byli v sedmém nebi. »Jsem šťastný. Je neuvěřitelné dát takový gól, ale vyměnil bych to za to, kdyby se trefil někdo jiný a my bychom vyhráli,« řekl Jovič.

Své druhé kolo uzavřela dnes i skupina B, která měla na programu jeden z dosavadních vrcholů EURA. Měl to být vyrovnaný souboj těžkých vah, ve skutečnosti však v duelu Španělů s Italy jasně vládl tým z Pyrenejského poloostrova. Až nečekaně suverénně. Ač výsledek zní jen 1:0, byla to v podstatě hra na jednu branku, a jen proto, že Španělé zahazovali šance jak odpadky, nebylo skóre klidně pětinásobné.

Posuďte sami – střely na branku: 9:1, střely mimo: 8:3. Všechny italské pokusy navíc byly málo nebezpečné a na druhé straně naopak předvedl sérii dokonalých zákroků jako z říše snů brankář Gianluigi Donnarumma. A možná výstižné je, že Italové si nakonec museli dát gól sami. Nešťastníkem byl v 55. minutě Riccardo Calafiori.

Španělsko má po dnešku jistý postup, Italové naopak musejí bodovat v posledním duelu s Chorvatskem.

Češi se po porážce od Portugalců (1:2) představí na mistrovství Evropy znovu v sobotu, kdy je čeká Gruzie.

* * *

Skupina B:

Španělsko – Itálie 1:0 (0:0)

Branka: 55. vlastní Calafiori. Rozhodčí: Vinčič – Klančnik, Kovačič – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Rodri, Le Normand, Carvajal – Donnarumma, Cristante. Diváci: 50 000.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Pedri (71. Baena), Rodri, Fabián Ruiz (90.+4 Merino) – Yamal (71.Torres), Morata (78. Oyarzabal), Williams (78. Pérez).

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Barella, Jorginho (46. Cristante) – Frattesi (46. Cambiaso), Pellegrini (82. Raspadori), Chiesa (64. Zaccagni) – Scamacca (64. Retegui).

1.Španělsko22004:06
2.Itálie21012:23
3.Albánie20113:41
4.Chorvatsko20112:51

Skupina C:

Slovinsko – Srbsko 1:1 (0:0)

Branky: Karničnik – 90.+5 Jovič. Rozhodčí: Kovács – Marinescu, Artene (všichni Rum.) – Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Janža, Vipotnik – Mladenovič, Lukič, Jovič, Gačinovič. Diváci: 63 028.

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža – Stojanovič (76. Verbič), Čerin, Elšnik (90.+1 Brekalo), Mlakar (64. Stankovič) – Šporar, Šeško (76. Vipotnik).

Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Živkovič (82. Samardžič), Ilič, Lukič (64. S. Milinkovič-Savič), Mladenovič (46. Gačinovič) – Tadič (82. Birmančevič) – Vlahovič (64. Jovič), Mitrovič.

Dánsko – Anglie 1:1 (1:1)

Branky: 34. M. Hjulmand – 18. Kane. Rozhodčí: Soares Dias – P. Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Vestergaard, Maehle, Nörgaard – Gallagher. Diváci: 46 177.

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Maehle, M. Hjulmand (82. Nörgaard), Höjbjerg, Kristiansen (57. Bah) – Eriksen (82. Olsen) – Höjlund (67. Poulsen), Wind (57. Damsgaard).

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold (54. Gallagher), Rice – Saka (69. Watkins), Bellingham, Foden (69. Bowen) – Kane (69. Watkins).

1.Anglie21102:14
2.Dánsko20202:22
 Slovinsko20202:22
4.Srbsko20111:21

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy