Křídla z pražských »S« poslala Slováky do vedení, Ukrajina však předvedla obrat

AKTUALIZOVÁNO

Skupina E na mistrovství Evropy ve fotbale se pořádně zamotává. Je dost dobře možné, že po dvou kolech budou mít všechny čtyři týmy po třech bodech. A to jich Slovensko mohlo mít po dnešku už šest, nakonec však Ukrajina po prohraném prvním poločase zvítězila 2:1.

Slováci ve svém prvním vystoupení na turnaji senzačně zdolali favorizovanou Belgii a jejich odvážné vystoupení z úvodu bylo po zásluze dáváno za vzor české reprezentaci, která hrála proti Portugalcům zbaběle a zaparkovala autobus před brankářem Jindřichem Staňkem. Dnes? Ve slovenském podání výkon jako den a noc. Skvělý první poločas, spousta šancí, vedli 1:0 a měli karty rozdány tak výhodně, jak to jen šlo. Jenže ve druhé půli nebyli dostatečně trpěliví, udělali některé chyby a Ukrajinci, kteří na úvod EURA inkasovali tvrdý direkt od Rumunů, zvládli skvělou otočku.

Slovákům vystřelil tři body proti Belgii slávista Ivan Schranz. A dnešní autor gólu? Repete. Znovu Schranz. A po dokonalém centru Lukáše Haraslína, ano, sparťana. Běžela 17. minuta a Slováci měli v ten moment postup do osmifinále nadosah. Zvláště když oba hráči z české ligy ještě předtím nevyužili dvě skvělé šance, kdy si vylámali zuby na gólmanovi Trubinovi.

Po změně stran Schranz i Haraslín šli výkonem dolů, ale hlavně Ukrajince dostal zkraje druhé pětačtyřicetiminutovky na koně nesmyslnou ztrátou jinak výborně hrající Juraj Kucka. Zkušený exsparťan ztratil v nadějné situaci míč, který zbytečně rozehrál nikoli dopředu, ale dozadu, a brejk Ukrajinců zakončil zkušeně Mykola Šarapenko.

»Macejko, Macejko!« znělo düsseldorfskou Arenou. Slovenští fanoušci se v patnáctitisícovém davu snažili jako jeden muž strhnout výhru na stranu svých miláčků. Jenže stal se pravý opak. Ukrajinci předvedli v 80. minutě akci jak z fotbalové učebnice a po nápaditém centru Šarapenka předvedl rozhled, dokonalé zpracování i chladnokrevné zakončení střídající Roman Jaremčuk.

»Byl to těžký zápas, s některými momenty jsem byl spokojený více, s jinými méně. Sami jsme dostali soupeře do pohody, ale z hlediska nasazení nemám týmu moc co vytknout,« řekl italský trenér Slováků Francesco Calzona.

Druhý duel skupiny E v rámci druhého skupinového kola se hraje až zítra večer, a pokud Belgie splní proti Rumunům roli favorita, budou mít skutečně všechny čtyři týmy stejný počet bodů. Pokud by ale »Rudí ďáblové« prohráli, byla by jejich situace, i s ohledem na dnešní výsledek, téměř kritická…

Dnes se hrají ještě dva duely ve skupině D, v tom prvním si Rakousko poradilo s Polskem 3:1 a znovu platilo, že nerozhodný výsledek 0:0, který nikdo z fanoušků nechce vidět, na tomto EURU nemá co dělat. Na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel skóre již v deváté minutě Gernot Trauner a Rakušany nepoložilo ani srovnání Krzysztofa Piateka. V 66. minutě totiž dal vítěznou branku Christoph Baumgartner a v 78. minutě zatloukl hřebík do polské rakve z penalty Marko Arnautovic.

Polsko je prvním jistě vyřazeným týmem EURA 2024. S nula body už nemůže být jiné než poslední ve skupině D, o čemž rozhodla večerní remíza Nizozemců s Francouzi, kteří se srovnali na čele s body čtyřmi. Je to vůbec první bezbrankový výsledek celého mistrovství Evropy a diváci si v duelu dvou favoritů jistě příliš neužívali. »Nedali jsme gol, velké šance jsme si nevytvořili a vzhledem k okolnostem musíme bod brát,« řekl nizozemský stoper Virgil van Dijk. Spokojeni ale mohu být i Francouzi, v jejichž dresu chyběl kvůli zlomenému nosu hvězdný Kylian Mbappé.

Dodejme, že Češi se představí zítra proti Gruzii od 15 hodin v Hamburku. Více zde.

* * *

Skupina D:

Polsko – Rakousko 1:3 (1:1)

Branky: 30. Piatek – 9. Trauner, 66. Baumgartner, 78. Arnautovic z pen. Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) – Valeri (video, It.). ŽK: Slisz, Moder, Lewandowski, Szczesny – Wimmer, Arnautovic. Diváci: 70 000.

Polsko: Szczesny – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Piotrowski (46. Moder), Slisz (76. Grosicki), Zalewski – Zieliňski (87. Urbaňski) – Buksa (60. Lewandowski), Piatek (60. Šwiderski).

Rakousko: Pentz – Posch, Lienhart, Trauner (59. Danso), Mwene (63. Prass) – Seiwald, Sabitzer – Laimer, Baumgartner (81. Schmid), Grillitsch (46. Wimmer) – Arnautovic (81. Gregoritsch).

Nizozemsko – Francie 0:0

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Schouten (Niz.). Divácí: 40 000.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten (73. Veerman), Simons (73. Wijnaldum), Reijnders – Frimpong (73. Geertruida), Depay (79. Weghorst), Gakpo.

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouaméni, Kanté, Rabiot – Dembélé (75. Coman), Thuram (75. Giroud), Griezmann.

1.Nizozemsko21102:14
2.Francie21101:04
3.Rakousko21013:23
4.Polsko20022:50

Skupina E:

Slovensko – Ukrajina 1:2 (1:0)

Branky: 17. Schranz – 54. Šaparenko, 80. Jaremčuk. Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook (všichni Angl.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: Jaremčuk (Ukr.). Diváci: 46 425.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko (67. Obert) – Kucka, Lobotka, Duda (60. Bénes) – Schranz (86. Sauer), Boženík (60. Strelec), Haraslín (67. Suslov).

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko – Šaparenko (90.+2 Talovjerov), Bražko (85. Sydorčuk), Sudakov – Jarmolenko (67. Zubkov), Dovbyk (67. Jaremčuk), Mudryk (86. Malinovskyj).

1.Rumunsko11003:03
2.Slovensko21012:23
3.Ukrajina21012:43
4.Belgie10010:10

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy