Itálie si zajistila postup v osmé minutě nastavení a dala »bodovou« naději i Čechům

Čeští fotbalisté stále živí naději, že jim bude k postupu do osmifinále EURA v klíčovém středečním duelu proti Turecku stačit remíza. Rozhodl o tom v osmé minutě nastavení duelu skupiny B mezi Italy s Chorvatskem krásný gól Mattia Zaccagniho, kterým tým z Apeninského poloostrova srovnal na 1:1 a zajistil si postup, zatímco postup Chorvatů by se rovnal zázraku podobnému tomu, jako když Ježíš Kristus měnil vodu ve víno.

Pojďme si to vzít čistě matematicky. Pokud svěřenci Ivana Haška pozítří zvítězí nad Tureckem, nemusí je zajímat žádná kalkulace a postupují z druhého místa. Jenže mezi elitní šestnáctku se dostanou i čtyři nejlepší týmy ze šesti, co ve skupinové fázi obsadili třetí místo. Už dnes je jasné, že Chorvati budou mít jen dva body, k tomu výrazně negativní skóre.

Jistotu, že jim stačí jen bod, mohli mít Češi již včera, kdy bylo potřeba, aby Maďaři ve skupině A remizovali se Skoty, což ještě v čase 90.+10 platilo, ale výsledný stav zněl 1:0 pro Maďarsko. Dnes naopak závěrečné minuty Čechům nahrály. Když zremizují s Tureckem, budou v minitabulce třetích týmů před Chorvatskem. A teď je ještě ve hře vývoj ve skupině C, kde má Slovinsko i Dánsko dva body a Srbsko jediný. De facto je potřeba, aby favorit z Anglie porazil Slovince o dva góly, a Češi budou mít svoji definitivní jistotu. Jasně, bude důležité si svůj bod ve středu uhrát, a možná i více, aby byli spokojeni i fanoušci. Matematika nám ale dnes nahrála…

Chorvati přitom byli po většinu zápasu lepším týmem. Squadra azzurra hrála dlouho na postupovou remízu 0:0, ovšem pak napsal velký příběh zkušený Luka Modrič. V 55. minutě sice neproměnil penaltu, ale za dalších 20 vteřin se v pokutovém území soupeře zorientoval taky rychle jako Bruce Willis v mrakodrapu plném rukojmí, a poslal svůj tým do vedení. Pak sice Italové zabrali, ale nevypadalo to, že vyrovnají. Až přišla poslední akce utkání a v něm skvěle zatočená placírka Zaccagniho. Italové následně slavili, jako by vyhráli celé EURO, zatímco Chorvati popadali sklesle na trávník…

To Španělé si dnes nedělali problémy a skupinu B ovládli bez ztráty bodu. Ve svém závěrečném vystoupení ve skupinové fázi porazili 1:0 Albánii, pro niž evropský turnaj končí. Vítězný gól v utkání hraném v Düsseldorfu dal ve 13. minutě Ferran Torres a tým z Pyrenejského poloostrova ví, že ho v osmifinále čeká 30. června v Kolíně nad Rýnem jeden z týmů, který se umístí na třetí pozici.

* * *

Skupina B:

Chorvatsko – Itálie 1:1 (0:0)

Branky: 55. Modrič – 90.+8 Zaccagni. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, De Vries – Dieperink (video, všichni Niz.). ŽK: Sučič, Modrič, Ivanušec, Pongračič, Stanišič, Brozovič – Calafiori, Fagioli, Spalletti (trenér). Diváci: 40 000.

Chorvatsko: Livakovič – Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol – Modrič (80. Majer) , Brozovič, Kovačič (70. Ivanušec) – Sučič (70. Perišič), Kramarič (89. Juranovič), Mario Pašalič (46. Budimir).

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (81. Zaccagni) – Barella, Jorginho (81. Fagioli) – Raspadori (75. Scamacca), Pellegrini (46. Frattesi), Dimarco (57. Chiesa) – Retegui.

Albánie – Španělsko 0:1 (0:1)

Branka: 13. Torres. Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) – Dingert (video, Něm.). ŽK: Bajrami, Berisha – Vivian. Diváci: 40 586.

Albánie: Strakosha – Balliu, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Ramadani, Asllani – Asani (81. Muci), Laci (70. Berisha), Bajrami (70. Hoxha) – Manaj (59. Broja).

Španělsko: Raya – Navas, Vivian, Laporte (46. Le Normand), Grimaldo – Zubimendi, Merino – Torres (72. Yamal), Olmo (84. Baena), Oyarzabal (62. López) – Joselu (72. Morata).

1.Španělsko33005:09
2.Itálie31113:34
3.Chorvatsko30213:62
4.Albánie30123:51

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy