Čtvrtfinále je kompletní. O triumf na EURU se poperou i Nizozemci a Turci

Fotbalové mistrovství Evropy zná po dnešku všech osm čtvrtfinalistů. Mezi již známou šestici dnes na závěr osmifinále přibyly Nizozemsko a Turecko. Fanoušci nejpopulárnější kolektivní hry modré planety už jsou nažhavení na samotný finiš, nicméně teď čeká EURO dvoudenní pauza, než se na to zase půjde zostra…

Čtvrtfinálové dvojice skýtají nejednu laskominu pro fotbalové fajnšmekry. Dosud nejlépe vypadající tým na turnaji – Španělsko – vyzve domácí Němce. Portugalci v čele s hvězdným Ronaldem změří síly s neméně hvězdným, ale výrazně mladším, Mbappém v dresu Francie. Angličané, jimž se dosud na turnaji herně (nikoli výsledkově) nedaří, se o postup do semifinále utkají s velmi svěže vypadajícím Švýcarskem. A poslední dvojice pro čtvrtfinále byla ta, kterou určil dnešek.

Až smutný byl pohled na dnešní duel Turecka s Rakouskem. Papírově nejslabší dvojice. Zápas, kde se měli představit Češi. Závěrečné utkání s Turky však nezvládli a dnes mohli jen koukat u televizorů.

A vidět jednoho velkého hrdinu, který se jmenuje Merih Demiral. Obránce saúdskoarabského klubu Al Ahli otevřel skóre již ve druhé minutě a pak přidal i druhý »fík« po změně stran. Rakušané sice tlačili, ovšem více než snížení v podobě Michaela Gregoritsche dnes nevytěžili…

Již odpoledne Nizozemci zdolali Rumunsko, které vedl jako kapitán bývalý hráč Sparty i Slavie Nico Stanciu, v poměru 3:0. Strůjcem výhry Tulipánů byl na olympijském stadionu v Mnichově Cody Gakpo, jenž ve 20. minutě zařídil vedení. V 83. minutě navíc útočník Liverpoolu asistoval u gólu střídajícího Donyella Malena, který navíc v nastavení zatloukl poslední, třetí hřebíček do rumunské rakve, když znovu překonal někdejšího gólmana Sparty a Pardubic Florina Nitu.

»Soupeř byl nebezpečný, ale my jsme měli utkání pod kontrolou. Takhle je potřeba hrát, navíc jsme dali pěkné góly. Byla to od nás ideální odpověď na předchozí zápas,« řekl Gakpo v narážce na závěrečnou skupinovou prohru s Rakouskem.

Inu, a to jsou ty paradoxy. »Oranjes« v turnaji dál pokračují, Rakušané mu dali sbohem…

* * *

Rumunsko – Nizozemsko 0:3 (0:1)

Branky: 83. a 90.+3 Malen, 20. Gakpo. Rozhodčí: Zweyer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: M. Marin – Dumfries, Malen. Diváci: 65 012.

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) – M. Marin (72. Cicaldau) – Man, R. Marin, Stanciu (88. Olaru), Hagi (72. Alibec) – Dragus (72. Mihaila).

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (69. Van de Ven) – Reijnders, Schouten (69. Veerman), Simons – Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst).

Rakousko – Turecko 1:2 (0:1)

Branky: 66. Gregoritsch – 1. a 59. Demiral. Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Schmid, Lienhart – Yüksek, Özcan. Diváci: 40 000.

Rakousko: Pentz – Posch, Danso, Lienhart (65. Wöber), Mwene (46. Prass) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (65. Grillitsch), Baumgartner, Schmid (46. Gregoritsch) – Arnautovic.

Turecko: Günok – Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu – Yüksek (58. Özcan), Ayhan – Güler (78. Yokuslu), Kökcü (83. Kahveci), Yildiz (78. Aktürkoglu) – Yilmaz.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy